20-1-vitamin

Amikor tápanyagarányról esik szó, szinte mindig mindenki a szénhidrát-zsír-fehérje arányára gondol, holott a táplálékban rajtuk kívül megtalálható még néhány egyéb tápanyag is. Igaz, hogy ezek az anyagok csak töredékét teszik ki a makrotápanyagoknak, nem véletlenül mikrotápanyagok a gyűjtőnevük. A mikrotápanyagok közé a vitaminokat és az ásványi anyagokat sorolják, amelyek a test szinte minden funkciójának működésében valamilyen formában részt vesznek. Nincs kalóriaértékük, energiát közvetlenül nem biztosítanak, de nélkülözhetetlenek a test anyagcsere folyamataiban, az enzimek működésében, az idegrendszer, a szív, a tüdő, a máj működési folyamataiban és a test felépítésében (csontok, ízületek, ínszalagok).

20-2-vitamin

Vitaminok

A vitaminok viszonylag kis molekulatömegű, a szervezet működésének, anyagcseréjének szabályozásában részt vevő szerves vegyületek. Bár igen kis mennyiségben, de elengedhetetlenül fontosak, hiányuk esetén súlyos működésbeli zavarok jelentkeznek az életfunkciókban, elsősorban az anyagcsere- és emésztési folyamatokban, végső esetben az élő szervezet elpusztul.

A vitaminok többségét az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért bevitelét külső forrásból, növényi és állati eredetű táplálékkal kell biztosítani. A változatos, vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, nem szükséges külön pótlás.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportba lehet sorolni.

  • a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E-, és K-vitamin) a szervezet – elsősorban a zsírszövetekben és a májban – tárolni tudja, ezért kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem szükséges a napi pótlásuk, de hosszabb távú vitaminhiány mellett felléphet hiánybetegség (farkasvakság A-vitamin, angolkór D-vitamin, véralvadási zavar K-vitamin)
  • a vízben oldódó vitaminokat (B-komplex, C-, H- és P-vitamin) az emberi szervezet nem képes sokáig tárolni, ezért gyakorlatilag minden nap pótolni kell őket. A túladagolás veszélye nem áll fenn, mivel a nem hasznosuló rész a vizelettel távozik, viszont hiánybetegség kialakulhat (beri-beri B1-vitamin, zsibbadás, vérszegénység B12-vitamin, skorbut C-vitamin)

20-3-vitamin

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok szervetlen kémiai elemek, amelyek fontos alkotórészei az élő szervezeteknek és jelentős szerepet töltenek be működésükben, illetve szabályozásukban. Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 4-5 %-a ásványi anyagokból áll.

Fontos testépítő anyagok, de a sejtfelépítésen kívül az enzimek működésében, az ingerátvitelben, a só-vízháztartás és a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az anyagcserében, valamint a vérképzésben is szerepet játszanak.

Attól függően, hogy milyen mennyiségben van szüksége rájuk a szervezetnek, makroelemeknek, illetve mikroelemeknek (nyomelemeknek) nevezik őket. A makroelemek közé tartozó ásványi anyagokból (foszfor, kalcium, kálium, klór, magnézium, nátrium) napi több száz milligramm, esetleg több gramm mennyiség szükséges, míg a mikroelemekből (cink, fluor, jód, kobalt, króm, mangán, molibdén, réz, szelén, vas) pár milligramm, vagy mikrogramm is elégséges. Ha a szükségestől kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket, kórállapotokat idézhetnek elő.

20-4-vitamin