35-1-antioxidans

A címben szereplő egzotikusnak tűnő kifejezésekkel bizonyára már sokan találkoztak, de nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy mit is takarnak pontosan és hogyan kapcsolódnak a táplálkozáshoz.

A szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok, a sejtekben lejátszódó oxidációs folyamatok egyik velejárója, hogy ezek során úgynevezett szabadgyökök, azaz olyan oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák keletkeznek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Utóbbi tulajdonságukból következően rendkívül agresszívak, „hiányzó elektronjuk” pótlása érdekében igyekeznek nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépni más, jobb híján éppen a „közelükben tartózkodó” vegyületekkel, amivel sok kárt okozhatnak. Alapesetben a szervezet képes a szabadgyököket saját céljaira használni, ezzel hatástalanítani és az egyensúlyt fenntartani.

35-5-antioxidans

Kép forrása: esem.hu

Szabadgyökök azonban például a környezeti ártalmak révén (dohányzás, kipufogógáz, levegőszennyezés, sugárzás, mérgezés, stb.) külső forrásból is bejuthatnak a szervezetbe. Ha a szükségesnél több szabadgyök van a szervezetünkben, akkor felborul az egyensúly és a szabadgyökök a test egészséges sejtjeit is megtámadják.

A szabad gyökök elszaporodása károsan befolyásolhatja az egészséges sejtek működését, zavarokat idézhet elő a szervezet működésében, bonyolult és kiszámíthatatlan reakciókat indíthat el, amelyek következtében betegségek alakulhatnak ki. A szabadgyökök káros „tevékenységével” leginkább egyes daganatos-, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, idegrendszeri zavarokat, szem-, ízületi- és tüdőbetegségeket hoznak összefüggésbe.

35-3-antioxidans

A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz. A csoki, elsősorban a magas kakaótartalmú étcsokoládé antioxidáns vegyületei kedvezően hatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére

A szabadgyökök hatástalanításában szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemeinek, az égési (oxidációs) folyamatokat gátló antioxidánsoknak van elsődleges szerepe. Az antioxidánsok sokféle vegyületet foglalnak magukban, lehetnek többek között. vitaminok, ásványi anyagok, polifenolok, enzimek, stb. Egy részük az emberi szervezetben is létrejön (enzimek, szőlőcukor, húgysav), a többségüket azonban csak vagy növényi, vagy állati eredetű ételek fogyasztásával tudjuk bejuttatni a szervezetbe. Vagyis

a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly fenntartásához is a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás a kívánatos, ami egyben azt is jelenti, hogy a helyes táplálkozásnak – a szervezet energia- és tápanyag szükségletének biztosítása mellett – fontos szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is.

35-4-antioxidans

Jó hír a borkedvelőknek, hogy a vörösborban számos jótékony hatású vegyület található és közismert a magas antioxidáns (flavonoid) tartalma

Az élelmiszerekkel felvehető antioxidáns hatással rendelkező anyagok sokfélék lehetnek, vannak köztük vitaminok (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és vitamin jellegű vegyületek, mint pl. a flavonoidok, telítetlen zsírsavak (pl. omega-3) és mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz), de az élelmiszeripari adalékként felhasznált anyagok is tartalmazhatnak, sőt táplálék kiegészítőként is forgalmaznak antioxidánsokat (bár ez utóbbiakról azt állapították meg, hogy hatásosságuk messze elmarad a természetes anyagokétól).

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét illetően vannak még viták, és vannak erre vonatkozó hosszú távú vizsgálatok is, amelyek meglehetősen változatos eredményeket produkálnak, de az bizton állítható, hogy a megfelelően változatos étrend mellett nem is kell külön figyelni az elégséges antioxidáns bevitelre, hiszen az automatikusan megvalósul.