49-1.donut

Farsangi fánk

Kevés olyan időszaka van az évnek, amelyhez ne társulnának valamilyen hagyományos étkezési szokások és ezek, talán csak a húsvét előtti böjti időszak kivételével, szinte mindig a bőséges, a szükségleteket jóval meghaladó táplálkozásról szólnak. Alig kezdődik meg az újév, január 6-án, azaz vízkeresztkor máris indul a farsangi időszak, amely a vigalom, a mulatságok, a bálok, a […]


47-1-garlic

Fokhagyma Luca napra

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-a volt az év legrövidebb és egyben legsötétebb napja, nem véletlen, hogy számos szokás, hiedelem és babona fűződik hozzá. A hagyomány szerint Luca napját gonoszjáró napnak tartották, amikor is a bűbájosok és boszorkányok szabadon garázdálkodhattak, az ellenük való védekezés legjobb eszköze pedig a fokhagyma volt. A fokhagymáról úgy gondolták, hogy […]


46-1-christmas

Karácsonyi kvíz

Ha december, akkor leginkább már mindenki a karácsonyt várja, ami a keresztény kultúrkör, ezzel együtt Európa legmeghittebb ünnepe, amely a szeretetről, a békességről és a megnyugvásról szól. Az ünnepek alkalmat nyújtanak a családi, baráti összejövetelekre, ezeknek pedig szerves része az étkezés. Az ünnepek alatt sokan érzik úgy, hogy szinte kötelező enni, elfeledkezve arról, hogy a […]


45-1-uborka

Uborkaszezon

Fenti jelzővel a köznyelvben a nyárnak azt az eseménytelen időszakát szokták jelölni, amikor szinte megáll az élet, nem történik semmi fontos, azon kívül, hogy terem az uborka. A szerencsésebbeknek nincs más dolga ilyenkor, mint pihenni, nyaralni, „semmit tenni”, bár az uborkaföldeken „napozók” valószínűleg ezzel nem értenek egyet maradéktalanul. Ha már uborkaszezon, akkor táplálkozási szempontból érdemes […]