Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó, sokszor megalapozatlan kutatási eredmények alapján kialakított „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.
Könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy napjainkban a táplálkozás tudománya megbízhatatlanabb, mint korábban volt, ami több dologra vezethető vissza:
-
1
A táplálkozástudomány egy nagyon fiatal, ennek ellenére egy nagyon széleskörű tudományterület, a leginkább kutatott területei pedig a betegségek kezelésével, kialakulásával foglalkoznak és nem az optimális táplálkozás vagy prevenció kérdésével.
- 2
Nagyon nehéz vizsgálni és bizonyítani egyes élelmiszer-összetevők izolált hatásait, hiszen az egészségre nem csak a táplálkozás, hanem megannyi tényező hatással van. Nem lehet eldönteni, hogy ténylegesen bizonyos élelmiszer összetevők, vagy számos más tényező (környezet, genetika, szociális helyzet, kor, függőségek, öröklődés, kulturális szokások, stb.) együttes hatását mérjük-e.
- 3
A kutatások értelmezése az egyszerű földi halandó számára nehézkes és az eredmények adott esetben több okból kifolyólag is félrevezetőek lehetnek:
- félreértelmezzük a következtetéseket
- túlértékelünk egy-egy tanulmányt, melyet jó eséllyel érdekelt felek finanszíroztak
- az eredményeket nem vagyunk képesek elhelyezni „térben és időben”, hiszen nem látjuk át az egész képet
- 4
Az ember genetikai különbözőségéből adódóan, illetve a szervezet nagyfokú alkalmazkodóképessége miatt szinte minden táplálkozási megoldásra (irányzatra) megtalálhatóak a pozitív példák.
- 5
Az internet és a közösségi média által generált dogmákat nehéz megtörni, ezért még mindig rengeteg a félreinformálódás
-
6
A te feladatod az, hogy ne vessz el a részletekben, mert az egészséges életmód és táplálkozás kialakításához erre nincs szükséged. Fókuszálj azokra a dolgokra, amik a legnagyobb ráhatással vannak az egészségedre:
- Táplálkozz változatosan, az életmódodnak megfelelően!
- Ne kerülj egy élelmiszercsoportot sem!
- Ügyelj az energiaegyensúlyra!
- Értékeld a szükségleteidet objektíven és ahhoz mérten táplálkozz!
- Fogyassz minden nap zöldséget (is)!
- Mozogj napi szinten!
- Ne dohányozz!
- Alkoholt csak mértékkel!
- Csökkentsd a stresszt!
Novák Péter
táplálkozástudományi szakember