A bél egészsége I. rész

A tápanyagok emésztésének és felszívódásának vizsgálata az utóbbi időben kiemelt fontosságú kutatási területnek bizonyult.
A tápanyagok emésztésének és felszívódásának vizsgálata az utóbbi időben kiemelt fontosságú kutatási területnek bizonyult.
A bélrendszer baktériumai szerepet játszanak:
  • vitaminok előállításában (B és K vitamin)
  • elősegítik a emésztőrendszeri motilitást és működést
  • elősegítik az emésztést és felszívódást
  • akadályozzák a „rossz baktériumok” és más patogének növekedését
  • rövid láncú zsírsavakat termelnek
  • segítik a bél nyálkahártya egészségének megőrzését
  • stb..

Képzeld csak el, hány sejt építi fel a testünket. Milliárdnyi. Nos, a bélbaktériumok esetében ezt a számot képzeld el 10-szer. Ennyi baktérium él a bélrendszerünkben. Ezt a baktérium közösséget nevezzük mikrobiomnak, amelynek tömege eléri a 1,5 kg-ot a bélrendszerünkben.

Vannak bizonyos esetek, amikor a mikrobiom összetétele negatív irányba fordul. Legfőbb okai a változásnak:
  • antibiotikum használat
  • stressz
  • nem megfelelő táplálkozási rutin (nagymértékű alkohol fogyasztás, folytonos túlevés, rostszegény táplálkozás, stb..)
  • kemoterápia

Az egészséges mikrobiom jellemzője az egyensúly a jó és rossz baktériumok között.

Bár az eredmények ígéretesek, a kutatási terület még mindig gyerekcipőben jár. Mielőtt a pre- és probiotikus termékek vásárlására adnánk a fejünket jó tudni, hogy az egészséges mikrobiom kialakítása nem érhető el csak és kizárólag táplálékkiegészítők segítségével. Ezek sikeresen gazdagíthatnak bizonyos populációkat, de újra kolonizálni nem képesek. Mivel az egészséges mikrobiom létrejöttéhez elsősorban az egészséges táplálkozási rutin járul hozzá, ezért érdemes erre a területre koncentrálni. Amíg nem rendelkezünk megfelelő testsúllyal és táplálkozási rutinnal, addig ez a tényező nem élvezhet prioritást. Természetesen ez csak akkor lesz igaz, ha nincs valamilyen különleges egészségügyi állapotunk, (pl. antibiotikum kúra utáni állapot) hanem csak szimplán az egészség megőrzése a cél.

Folytatás..
Novák Péter táplálkozástudományi szakember

Novák Péter

táplálkozástudományi szakember