A leghaszontalanabb táplálékkiegészítők

Te fogyasztod ezek valamelyikét?

Az étrendkiegészítők iparága hatalmas, milliárd dolláros üzlet. Nehezen lehetne mondani olyan rokont, ismerőst, akinek ilyen vagy olyan termék ne lenne a polcán és valószínűleg Te sem ebbe a csoportba tartozol. Természetesen egyes termékeknek helye van a táplálkozásunkban (pl. D-vitamin, Omega-3-ak, probiotikumok stb.), de sajnos ez a termékeknek csak nagyon kis százalékáról mondható el.

A gyártók sok esetben mellőzik a teljeskörű, tudományos hátteret és az emberek naivitására és hiszékenységére hagyatkozva adják el termékeiket. Összeszedtünk 4+1 haszontalan étrendkiegészítőt, amit érdemes kerülni, hiszen érdemi hatásukkal nem lehet számolni.

L-carnitine

A testünk természetes módon előállítja a carnitine molekulát és nincs szüksége külső bevitelre. Annak ellenére, hogy a carnitine valóban a zsírok átalakításában játszik szerepet, nem találtak összefüggést a táplálékkiegészítőként való fogyasztás és a fogyás között. Jó példája annak, hogy valami elméletben csodásan hangzik, de a gyakorlatban nem valósul meg.

BCAA

Az elágazó láncú aminosavak (valin, leucin, izoleucin) népszerű termékek melyek hatását a regenerációban, az izomtömeg növelésében és megtartásában vélik. Számos vizsgálat mutatott rá arra, hogy a BCAA fogyasztásának hatásossága nagyon gyenge lábakon áll. Arról nem is beszélve, hogy megfelelő mennyiségű teljesértékű fehérje elfogyasztása biztosítja az elágazó láncú aminosavak bevitelét is, így külső fogyasztásuk teljesen fölösleges.

Glutamin

A glutamin étrendi hiánya valószínűtlen, ugyanis az egyik leggyakrabban előforduló aminosav forrásunk, arról nem is beszélve, hogy a nem esszenciális aminosavainkat, úgymint a glutamint a szervezet képes előállítani.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a glutamin fokozott bevitele nincs hatással sem az erő- és izomnövekedésre, sem pedig a bél egészségére.

Kollagén

A kollagénben található aminosavak szintén megtalálhatóak jobban hasznosuló fehérje forrásokban is. A kollagén, alacsony biohasznosulása és esszenciális aminosav hiánya miatt nem helyettesítheti a teljesértékű fehérjeforrásokat és az edzés utáni fehérje kiegészítést sem. A glutaminhoz hasonlóan nincs hatással a bél egészségére.

Tribulus Terrestris

Ez egy olyan növény, amelyhez tesztoszteronszint növelő hatást párosítottak, emellett úgy vélik, hogy segít az izomerő és keresztmetszet növekedésében. Erre irányuló konkrét és hiteles bizonyítékok nincsenek, fogyasztását nem ajánljuk senkinek sem.

Az igazság az, hogy nincs mágikus tabletta, vagy ital, ami egy csapásra megoldaná az egészséges táplálkozást, vagy ami lerövidítené a sikerhez vezető utad egy optimális testösszetétel kialakítása vagy egy sporteredmény tekintetében.
  • Tedd rendbe a táplálkozásodat!
  • Eddz a kitűzött célok figyelembevételével!

Ezek után lehet keresni olyan kiegészítőt, ami valóban adhat egy kis löketet, de csodák nincsenek!

Referenciák

Marone, P. A., Lau, F. C., Gupta, R. C., Bagchi, M., Bagchi, D., Shamie, A. N., & Udani, J. K. (2010). Safety and toxicological evaluation of undenatured type II collagen. Toxicology Mechanisms and Methods, 20(4), 175–189.

https://journals.humankinetics.com/doi/10.1123/ijsnem.10.2.199

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/19390211.2014.887602?journalCode=ijds20

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5568273/
Novák Péter táplálkozástudományi szakember

Novák Péter

táplálkozástudományi szakember