Hormonok az állati eredetű élelmiszerekben?

Vajon jogos a félelmünk?
Egyes hormonok vagy hormonszerű anyagok megtalálhatóak természetes módon az élelmiszerekben.

Az izoflavonok a szójában, melyek ösztrogénként viselkedhetnek a szervezetben, vagy más hormonok, melyek az állattenyésztési eljárások során kerülhetnek az élelmiszerekbe. Ezeket a hormonokat általában az állatok hozamnövelése céljából alkalmazzák.

Nem kérdés, hogy a fogyasztók felöl lehet némi félelem, hogy ezek a nem kívánatos anyagok megjelennek az állati termékekben is, ezzel károsítva az emberi szervezetet.

Két nyomós érve van a tudománynak, hogy, miért nem kell pánikolni az esetleges szermaradványok megjelenése miatt.

  • 1
    A visszamaradó szermaradványok mennyisége elhanyagolható a húsokban. Viszonyításképpen:
    • Egy pubertás gyermek szervezete megközelítőleg 30-100 mikrogramm tesztoszteront termel naponta.
    • Egy hormonokkal nem kezelt állat húsában 0.006-0.030 mikrogramm mennyiésgű,
    • Míg egy készítménnyel kezelt állat esetében 0.0093-0.108 mikrogramm mennyiségében mutatható ki tesztoszteron.
  • 2
    Az állat mája lebontja ezeket a fehérje molekulák nagy részét.
    • Ha mégis megjelenik az állat húsában, akkor pedig azért nem okoznak problémát, mert szájon át történő fogyasztás esetén nincs biohasznosulásuk. A hormonok, mint más fehérjék (hormonok = fehérjék) az emésztés során aminosavakra bomlanak és ugyan olyan feladatot látnak el, mint normál esetben. Tehát negatív hatással nem lehet számolni.
Összefoglalva:

A szermaradványok szintje borzasztóan alacsony az állati eredetű élelmiszerekben, ráadásul azok nem rendelkeznek biológiai hasznosulással szájon át történő fogyasztás esetén.

Ugye nem nagyon emlékszük olyan atlétára, aki azért bukott volna meg egy dopping teszten, mert az általa elfogyasztott állatban, tejben megjelent volna nagyobb mennyiségben valamilyen teljesítményfokozó hatással bíró szer. Az más kérdés, hogy páran megpróbáltak ezen indok mögé bújni, hogy leplezzék az illegális teljesítményfokozók használatát.

Természetesen eredménytelenül.

Referenciák:

Risk Assessment of Growth Hormones and Antimicrobial Residues in Meat Sang-Hee Jeong, Daejin Kang, [...], and Ha Jung Sung

Naturally produced steroid hormones and their release into the environment*Pure Appl. Chem., Vol. 75, Nos. 11–12, pp. 1859–1871, 2003. © 2003 IUPAC

Novák Péter táplálkozástudományi szakember

Novák Péter

táplálkozástudományi szakember