Edzés éhgyomorra?

Tartogat-e valamilyen egyedi előnyt az éhgyomri edzés a nem éhgyomri edzéssel szemben?
Sportolók és fogynivágyók közös dilemmája lehet, egyek vagy ne egyek edzés előtt?

Sportolóként okoz-e teljesítménycsökkenést vagy diétázóként jobban fogok fogyni, ha nem eszem reggel edzés előtt?

Nézzük meg először az éhgyomri edzések teljesítményre gyakorolt hatását.

Nos, az adatok azt mutatják, hogy a 60 percnél rövidebb ideig tartó edzések során nem tapasztalható teljesítményromlás sem a magasintenzitású, sem pedig az alacsony intenzitású edzések során.

Ez valószínűleg köszönhető annak, hogy a szervzet rendelkezik szénhidrát azaz glikogén raktárakkal, melyeket mozgás során az izom előszeretettel felhasznál. Bár az alvás alatt nincs tápanyagbevitel jó pár órán keresztül, ettől függetlenül nem merülnek le ezek a raktárak. Talán a máj szénhidrát raktáraiban lehet változás hiszen ilyenkor ő felel a vércukorszint fenntartásáért, de ez a sport szempontjából elhanyagolható.

A 60 percet meghaladó mozgások esetében néhány adat az sugallja, hogy szükséges lehet az edzés előtt valami könnyedebb szénhidrát tartalmú étkezést folytatni, hiszen a szénhidrát raktárak nem tartanak ki örökké.

Tehát a kérdésre a válasz, hogy okoz-e teljesítményromlást az éhgyomri edzés

ATTÓL FÜGG.

Rövidebb edzések során nem valószínű, a hosszabbaknál megkérdőjelezhető. Tehát ha te nem szeretsz enni edzések előtt, akkor nem is kell erőltetni, mert csak diszkomfort érzetet kelt benned edzés alatt. Nagy valószínűséggel nem fogsz tapasztalni negatív hatást a teljesítményeddel kapcsolatban. Ha állóképességi sportoló vagy és a reggeli hosszú edzéseid előtt képtelen vagy enni, nem probléma a megfelelő frissítéssel időben elé mehetsz a bajnak.

Mi a helyzet a fogyással?

Számos helyen bizonyára olvashattad már, hogy eddz éhgyomorra, hogy felerősítsd a zsírégetés folyamatát.

Az adatok egyértelműek ezzel kapcsolatban.

Az éhgyomri edzések során az energia nagyobb százazlékban származik zsírokból mint a nem éhgyomri edzések esetében, tehát nagyobb lesz a zsírok felhasználási aránya.

AZONBAN, ha az adatokat megnézzük a tényleges fogyás tekintetében akkor nem találunk különbséget a fogyás mértékében az éhgyomri és a nem éhgyomri csoport között, ahol a kalóriabevitel adott volt.

Miért is lehet ez?

Nos éhgyomri edzés során valóban nagyobb mértékben használod fel a zsírokat. Azonban az edzés után nagyobb mértékű étkezéseket kell végezned, hogy bepótold a kalóriabevitelt, amit a edzés előtt kihagytál. Ha eszel edzés előtt, akkor kevesebb mennyiségű étkezésed lesz edzés után, hiszen egy bizonyos mennyiségű tápanyagot már bevittél a szervezetbe.

Tehát ha a kalóriabevitel adott, éhgyomri edzéssel nagyobb lesz a zsírfelhasználásod az edzés ideje alatt, azonban a nap további részében kisebb mértékű lesz a zsírfelhasználásod, mivel többet kell enned ebben az időszakban. Ha eszel edzés előtt, akkor az edzés során kisebb mértékű lesz a zsírfelhasználás, azonban a nap során nagyobb lesz a zsírok felhasználási aránya.

Rengeteg adat van ezzel kapcsolatban, és mind azt sugallja, hogy az éhgyomri edzés nem okoz nagyobb fogyást a nem éhgyomri edzésnél. De ha Te kényelmesebben érzed magad úgy, hogy nem eszel edzés előtt, az is teljesen rendben van, de nem mágikus csodamódszer.

Fókuszálj a kalóriadeficitre, legyél következetes és eddz éhgyomorra, ha jobban érzed magad tőle, ha jobban beleillik a napi táplálkozási rutinodba, ha túl korán kelsz stb..stb...de ne azért, hogy jobban fogyj!
Felhasznált irodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27609363/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315892/

Novák Péter táplálkozástudományi szakember

Novák Péter

táplálkozástudományi szakember